Honduras: Objavte tajomstvo sladkej…
Dnes vám predstavíme krajinu Honduras a prezradíme, čím je káva z tejto krajiny výnimočná.
Oblasť: Marcala
Chuť:sladkastá so stopami čokolády, karamelu a pražených mandlí
Aróma: oriešková
Kyslosť: jemná citrusová
Telo: jemné zamatové
Spracovanie: mokrá metóda
Praženie: Full City
Klasifikácia: SHG EP
Zloženie: 100% arabica
Čistá hmotnosť: 200 g
Výrobca: Pureway, s.r.o., Sučianska 29, 036 08 Martin, Slovensko
Pôvod: Honduras, ktorý sa nachádza v samom strede Strednej Ameriky, je krajinou, ktorá predvádza svoje prírodné krásy. Hornatá krajina pokrytá nekonečnými lesmi a džungľami s bohatou divočinou sú charakteristické pre túto krásnu krajinu. Niektorí ľudia dokonca hovoria o Hondurase ako o „zelených pľúcach“ Strednej Ameriky.
Použitie: vhodné na espresso, cappuccino, moka, filter
Praženie: Full City znamená stupeň praženia, jednoducho povedané, čím kávu pražíme do vyššej teploty, tým je tmavšia, ale zároveň aj meníme chuť od kyslejšej na horkejšiu. Keďže konkrétne táto káva má potenciál mať okrem ovocnej aj čokoládovú chuť, zvolil som práve stupeň Full City.. Vďaka tomuto praženiu bude mať káva príjemnú horkosť a jemnú kyslosť a nádhernú penu.
Balenie:Keďže káva časom stráca arómu a chuť, tak baleniu kávy venujeme veľkú pozornosť. Preto používame viacvrstvové vrecká s vysokou bariérou proti unikaniu plynov. Aby sme mohli kávu zabaliť do vreciek čo najskôr po upražení, používame vrecká s kvalitným ventilom, ktorý umožní unikaniu plynov hlavne CO2, prvé dni po upražení. Ak by vrecko nemalo ventil, tak by ho unikajúce plyny z čerstvej kávy roztrhli v najslabšom mieste. Všetky naše vrecká majú kvalitný zips, aby ste vždy sáčok hermeticky uzavreli. Vďaka kvalitným vreckám a zipsovému uzatváraniu si môžete zakúpiť aj kg balenie zrnkovej kávy, ktoré je cenovo výhodnejšie. V Európe aj na Slovensku existujú spracovatelia , ktorí dokážu tieto viacvrstvové kombinované materiály ( VKM ) 100 % recyklovať napr. na izolačné dosky používané v stavebníctve.
Ďalšie informácie o mletej káve Honduras:
Hoci Honduras produkuje viac kávy ako Kostarika a Guatemala dohromady, na scéne výberových káv sa o ňom vie len málo. V priebehu desaťročí bol banán v Hondurase prevládajúcou plodinou.
Zatiaľ čo susedné krajiny mali vládne iniciatívy na podporu rastu kávy pre malých pestovateľov, produkcia kávy v Hondurase získala okrem komoditného trhu len malé uznanie. Nedostatok infraštruktúry bol hlavným dôvodom, prečo sa kvalitná káva nedala odlíšiť od iných produktov. V posledných rokoch však honduraský národný kávový inštitút IHCAFE vynaložil značné úsilie na vzdelávanie farmárov, aby boli schopní zlepšiť techniky spracovania a pestovania.
Vytvorením rozšírenej siete výrobcov a umývacích staníc aj v odľahlých oblastiach vzrástol záujem o produkciu kvalitnej kávy. V súčasnosti si najmä kávy z malých družstiev dokázali preraziť more a uchvátiť nás svojou božskou sladkosťou.
Viac informácií o káve z Hondurasu sa dočítate tu:
Hodnotil 1 užívateľ