Sladkastá káva karamelovo-čokoládovej chuti vybalansovaná jemnou citrusovou kyslosťou.
Honduras: Objavte tajomstvo sladkej orieškovej kávy
Umiestnená priamo v strede Strednej Ameriky, Honduras je krajina, ktorá sa vyznačuje svojou prírodnou krásou. Pri pohľade na nekonečné lesy s osamotenými cestami, ktoré nimi pretínajú, vás napadne, že táto krajina vyzerá ako tropická verzia Škandinávie. Niektorí ľudia dokonca nazývajú Honduras "zelenými pľúcami" Strednej Ameriky. Niekde v tých bujných horských pohoriach rastie tá sladkastá oriešková hondurasská káva, ktorú ste si tak obľúbili.
Hoci Honduras produkuje viac kávy ako Kostarika a Guatemala dohromady, na scéne výberových káv sa o tejto káve vie len málo. V priebehu desaťročí bol v Hondurase prevládajúcou plodinou banán.
Náš Honduras je káva sladkastej chuti so stopami čokolády, karamelu a pražených mandlí, vybalansovaná jemnou citrusovou kyslosťou.
Navyše náš Honduras má označenie SHG EP Organic, čo znamená naozaj vysokú kvalitu.
SHG (Strictly High Grown) uvádza, že káva bola pestovaná v nadmorskej výške okolo 1350 metrov. Káva pestovaná vo vyššej nadmorskej výške a nižšej teplote produkuje pomalšie zrejúce plody, čo zaisťuje hustejšie zrná a plnšiu chuť.
EP (Európska príprava) špecifikuje, že všetky surové zrná sú ručne triedené, aby sa odstránili všetky chybné zrná a nečistoty.
Organic - Organická káva je lepšia pre životné prostredie, lepšia pre farmárov, ktorí ju zbierajú, či pre ľudí ktorý ju spracúvajú, a taktiež lepšia pre vaše zdravie.
História Hondurasskej kávy
Káva z Hondurasu má dlhú históriu, ktorá siaha až do roku 1700, keď španielski obchodníci prvýkrát priniesli kávové zrná do krajiny. Avšak až v roku 1800 začali farmári v Hondurase pestovať kávu vo väčšom. Dnes je Honduras jednou z popredných krajín produkujúcich kávu na svete, ktorá je známa svojimi vysokokvalitnými zrnami.
Kávové zrná však nezostali primárnou úrodou dlho. Banán rýchlo nahradil kávové zrná ako primárnu trhovú plodinu v Hondurase, pretože jeho pestovanie netrvá tak dlho.
Koncom 20. storočia sa zdalo, že kávové zrná pestované v Hondurase zažívali návrat, keďže do úrody investovalo viac malých farmárov. Tento rast bol však, žiaľ, krátkodobý, keďže honduraský sektor pestovania kávy zažil niekoľko neúspechov.
V roku 1998 hurikán Mitch zničil 80 percent kávovníkov v Hondurase. Okrem toho sa objavili ďalšie problémy, ako napríklad výskyt hrdze na kávových listov a zlá infraštruktúra.
Instituto Hondureño del Café (IHCAFE) IHCAFE bolo založené začiatkom roku 2000 a zmenilo kávový priemysel v Hondurase. Pred tým nebola zaručená kvalita zberu kávy a neexistovala udržateľná infraštruktúra pre rast kávového priemyslu.
IHCAFE však zaviedla štruktúry a systémy na zabezpečenie vysokokvalitných zberov kávy a zabezpečenie udržateľnej infraštruktúry pre rast a rozvoj kávového priemyslu v Hondurase.
Teraz je Honduras tretím najväčším exportérom kávy v Latinskej Amerike a šiestym najväčším exportérom kávy v celosvetovom meradle. Honduraská káva je známa svojou bohatou chuťou, jedinečnou arómou a komplexnými podtónmi ovocia alebo kyslosti. Ak hľadáte kávu s veľkou hĺbkou a charakterom, honduraská káva stojí za vyskúšanie. |
Viac informácií o pestovaní kávy v Hondurase
KONTINENT | Stredná Amerika |
KÁVOVÉ REGIÓNY | Marcala (Montecillos), Copán, Comayagua, El Paraiso, Opalaca, Agalta |
KÁVOVÉ VÝŠKY | 1 000 – 1 600 m.n.m |
ODRODY | Bourbon, Caturra, Catuai, Pacas, Typica |
POPULÁCIA | North of Tolima, South of Antioquia, Quindío Boyacá, Caldas, Chocó, Cundinamarca, Risaralda, North of Valle del Cauca |
OBDOBIE ZBERU | december – apríl |
CELKOVÁ ROČNÁ VÝROBA (V 60 KG VRECOCH) | 7 400 000 |
PRIEMERNÁ VEĽKOSŤ FARMY | 0,5 – 5,5 ha |
200 g zrnková | 200 g mletá | 1000 g zrnková |
Produkty
Sladkastá káva karamelovo-čokoládovej chuti vybalansovaná jemnou citrusovou kyslosťou. Všetky naše mleté kávy sú zomleté na švajčiarskom mlynčeku značky Ditting, čo zaručuje rovnomerné časti bez…
Honduras odrodová káva mletá Pureway 200g
Sladkastá káva karamelovo-čokoládovej chuti vybalansovaná jemnou citrusovou kyslosťou.