Honduras: Objavte tajomstvo sladkej orieškovej kávy

Honduras: Objavte tajomstvo sladkej orieškovej kávy
Dnes vám predstavíme krajinu Honduras a prezradíme, čím je káva z tejto krajiny výnimočná.

Umiestnená priamo v strede Strednej Ameriky, Honduras je krajina, ktorá sa vyznačuje svojou prírodnou krásou. Pri pohľade na nekonečné lesy s osamotenými cestami, ktoré nimi pretínajú, vás napadne, že táto krajina vyzerá ako tropická verzia Škandinávie. Niektorí ľudia dokonca nazývajú Honduras "zelenými pľúcami" Strednej Ameriky. Niekde v tých bujných horských pohoriach rastie tá sladkastá oriešková hondurasská káva, ktorú ste si tak obľúbili.

 

Hoci Honduras produkuje viac kávy ako Kostarika a Guatemala dohromady, na scéne výberových káv sa o tejto káve vie len málo. V priebehu desaťročí bol v Hondurase prevládajúcou plodinou banán. 

 

Náš Honduras je káva sladkastej chuti so stopami čokolády, karamelu a pražených mandlí, vybalansovaná jemnou citrusovou kyslosťou.

 

Káva Honduraskej sladkastej orieškovej chuti

 

 

Navyše náš Honduras má označenie SHG EP Organic, čo znamená naozaj vysokú kvalitu.

 

SHG (Strictly High Grown) uvádza, že káva bola pestovaná v nadmorskej výške okolo 1350 metrov. Káva pestovaná vo vyššej nadmorskej výške a nižšej teplote produkuje pomalšie zrejúce plody, čo zaisťuje hustejšie zrná a plnšiu chuť.

 

EP (Európska príprava) špecifikuje, že všetky surové zrná sú ručne triedené, aby sa odstránili všetky chybné zrná a nečistoty.

 

Organic - Organická káva je lepšia pre životné prostredie, lepšia pre farmárov, ktorí ju zbierajú, či pre ľudí ktorý ju spracúvajú, a taktiež lepšia pre vaše zdravie.

 

Farmár z Hondurasu

 

História Hondurasskej kávy

 

Káva z Hondurasu má dlhú históriu, ktorá siaha až do roku 1700, keď španielski obchodníci prvýkrát priniesli kávové zrná do krajiny. Avšak až v roku 1800 začali farmári v Hondurase pestovať kávu vo väčšom. Dnes je Honduras jednou z popredných krajín produkujúcich kávu na svete, ktorá je známa svojimi vysokokvalitnými zrnami. 

 

Kávové zrná však nezostali primárnou úrodou dlho. Banán rýchlo nahradil kávové zrná ako primárnu trhovú plodinu v Hondurase, pretože jeho pestovanie netrvá tak dlho.

 

Koncom 20. storočia sa zdalo, že kávové zrná pestované v Hondurase zažívali návrat, keďže do úrody investovalo viac malých farmárov. Tento rast bol však, žiaľ, krátkodobý, keďže honduraský sektor pestovania kávy zažil niekoľko neúspechov.

 

V roku 1998 hurikán Mitch zničil 80 percent kávovníkov v Hondurase. Okrem toho sa objavili ďalšie problémy, ako napríklad výskyt hrdze na kávových listov a zlá infraštruktúra.

 

Instituto Hondureño del Café (IHCAFE)

IHCAFE bolo založené začiatkom roku 2000 a zmenilo kávový priemysel v Hondurase. Pred tým nebola zaručená kvalita zberu kávy a neexistovala udržateľná infraštruktúra pre rast kávového priemyslu.

 

IHCAFE však zaviedla štruktúry a systémy na zabezpečenie vysokokvalitných zberov kávy a zabezpečenie udržateľnej infraštruktúry pre rast a rozvoj kávového priemyslu v Hondurase.

 

Teraz je Honduras tretím najväčším exportérom kávy v Latinskej Amerike a šiestym najväčším exportérom kávy v celosvetovom meradle. Honduraská káva je známa svojou bohatou chuťou, jedinečnou arómou a komplexnými podtónmi ovocia alebo kyslosti. Ak hľadáte kávu s veľkou hĺbkou a charakterom, honduraská káva stojí za vyskúšanie.

 

Viac informácií o pestovaní kávy v Hondurase

 

KONTINENT Stredná Amerika
KÁVOVÉ REGIÓNY Marcala (Montecillos), Copán, Comayagua, El Paraiso, Opalaca, Agalta
KÁVOVÉ VÝŠKY 1 000 – 1 600 m.n.m
ODRODY Bourbon, Caturra, Catuai, Pacas, Typica
POPULÁCIA North of Tolima, South of Antioquia, Quindío Boyacá, Caldas, Chocó, Cundinamarca, Risaralda, North of Valle del Cauca
OBDOBIE ZBERU december – apríl
CELKOVÁ ROČNÁ VÝROBA (V 60 KG VRECOCH) 7 400 000
PRIEMERNÁ VEĽKOSŤ FARMY 0,5 – 5,5 ha

 

200 g zrnková 200 g mletá 1000 g zrnková
Odoslať článok známemu   Vytlačiť