Káva zo Salvadoru: Stručná história, pestovanie, spracovanie a chuť

Káva zo Salvadoru: Stručná história, pestovanie, spracovanie a chuť
Salvador, malá ale fascinujúca krajina v Strednej Amerike, je známa svojou bohatou kultúrou, prírodnými krásami a predovšetkým produkciou kvalitnej kávy.

Káva zo Salvadoru sa vyznačuje jedinečným chuťovým profilom, ktorý oslovuje kávových nadšencov po celom svete. V tomto článku sa pozrieme na históriu kávy v Salvádore, kde sa pestuje, aké sú jej chuťové vlastnosti, a prinesieme aj niekoľko zaujímavostí o tejto lahodnej komodite.

 

Stručná história

Salvador, malá krajina v Strednej Amerike, má bohatú históriu pestovania kávy, ktorá sa začala v 19. storočí.

 

Nikto presne nevie, ako sa káva dostala do Salvádoru, no predpokladá sa, že prišla z Guatemaly okolo roku 1850. Podobne ako v Guatemale, aj v Salvádore bolo hlavným exportným artiklom mnoho rokov indigo. 

 
Žena zbierajúca kávu na plantáži v Salvadore
 

malých farmárov prejsť na pestovanie kávovníka. V tom období bola všetka pôda vo vlastníctve štátu a farmári si ju prenajímali, pričom nájomné platili úrodou. 

 

Tento systém bol spravodlivý, pretože štát sa staral o poľnohospodárstvo, zatiaľ čo farmári mali zabezpečené bývanie a stabilný príjem.

 

V 20. storočí prešla salvadorská káva obdobím výkyvov, no v súčasnosti sa teší obľube a uznaniu na celosvetovom trhu pre svoju vysokú kvalitu a charakteristickú chuť.

 

Na rozdiel od iných krajín, kde si produkcia výberovej kávy vyžiadala veľké investície a školenia, Salvador už mal širokú a skúsenú pracovnú silu v tejto oblasti. Poľnohospodárske tradície sú hlboko zakorenené a mnohí salvádorskí farmári sú nesmierne vášniví pre produkciu kávy a neustále sa snažia zlepšovať svoju úrodu.

 

Pestovanie kávy

Salvador je ideálny pre pestovanie kávy vďaka svojmu vulkanickému pôvodu, nadmorskej výške a priaznivému podnebiu. Káva sa tu pestuje prevažne na svahoch hôr, kde sa nachádzajú plantáže v nadmorskej výške od 1 000 do 1 500 metrov.

 
Kávová plantáž v Salvadore
 

Chuť a aróma

Káva zo Salvadoru je známa svojou vyváženou chuťou a komplexnými arómami. Má tendenciu byť jemná s príjemnou kyslosťou a bohatými čokoládovými, orechovými a ovocnými tónmi. Vďaka vulkanickej pôde získava káva zo Salvadoru jedinečný chuťový profil, ktorý ju odlišuje od káv z iných regiónov.

 

Náš Salvador

 

Náš Salvador je káva sladkastej chuti a orieškovej vône s jemnou pomarančovou kyslosťou a zamatovým telom. Je pražená na Full City takže sa hodí do kávovaru ale aj pre alternatívne metódy prípravy. 

 
 

Čo o našom Salvadore napísali zákazníci:


Recenzia na našu kávu El Salvador
 

Zaujímavosti

  • Žiadna iná stredoamerická krajina nie je závislá od kávy a jej produkcie tak ako Salvádor.
  • Národné kávové dni: Salvador pravidelne organizuje Národné dni kávy, kde farmári, pražiari a spotrebitelia môžu ochutnávať a diskutovať o najlepších kávach v krajine.
  • Až 95 % kávy vyprodukovanej v Salvádore sa pestuje v tieni.
 

Káva zo Salvadoru je skutočným klenotom pre milovníkov kávy, ktorí hľadajú vysoko kvalitný a unikátny zážitok. Pestovaná s vášňou a starostlivosťou, táto káva prináša nielen skvelý chuťový zážitok, ale aj kúsok histórie a kultúry tejto nádhernej krajiny.

 

 

Káva Salvador 200g zrnková Káva Salvador 200g mletá Káva Salvador 1000g zrnková
200g zrnková 200g mletá 1000g zrnková
 
Odoslať článok známemu   Vytlačiť