
Čím je káva z Kene tak zaujímavá?
Kombinácia červenej sopečnej pôdy, vysokých nadmorských výšok a ideálnej klímy má rozhodujúci vplyv na vývoj charakteristických ovocných, takmer šťavnatých aróm, ktoré sú typické pre tieto kávy.
Kuriérom UPS v utorok 22. 4. 2025
Osobný odber-Martin, Sučianska 29, PO-PI 8:00-14:00, mimo otv. hod. po tel.dohode v utorok 22. 4. 2025
Termíny dodania sú platné, ak objednáte teraz, 20. 4. 2025 8:18 a pre 1 ks.
Zrnková káva Kenya (Keňa) je pomaly pražená len zo zŕn 100% arabiky.
Vďaka vysokohorskej klíme a bohatej vulkanickej pôde má káva z Kene jedinečný chuťový profil, ktorý očarí milovníkov komplexných a šťavnatých chutí. Vyznačuje sa vyváženou chuťou s dominantnými tónmi melasy, ríbezlí a čiernych čerešní s jemnou ovocnou kyslosťou.
Telo tejto kávy je plne vyvážené s výraznou arómou.
Vďaka svetlejšiemu praženiu sa naplno rozvíjajú ovocné a vínové tóny. Je vhodná predovšetkým na alternatívne metódy prípravy kávy.
Odporúčanie pražiara:
U kávy Kenya je dôležité dať pozor na teplotu vody. Pri príprave v kávovare odporúčame nastaviť teplotu na kávovare o stupeň nižšiu ako u iných káv. Vysoká teplota vody má tendenciu kávu páliť, a tým potláčať ovocné chute a nahrádzať ich horkejšími.
Oblasť: Nyeri (Kijani Kiboko)
Chuť: melasa, ríbezľa, čierna čerešňa
Aróma: ovocná, kvetinová
Kyslosť: šťavnato ovocná
Spracovanie: mokrá metóda
Telo: plné vyvážené
Praženie: City +
Klasifikácia: AA Plus (Cupping scóre 87)
Zloženie: 100% arabica
Čistá hmotnosť: 200 g
Doplňujúca informácia od nášho pražiara: Keďže káva Kenya má potenciál dosahovať nádherné ovocné chute, je dobré ju pražiť svetlejšie. Zvolili sme stupeň praženia City + čo je trošku tmavšie ako City, aby kyslosť nebola príliš intenzívna, ale menej ako Full City, ktoré by v káve mohlo potlačiť nádherné ovocné chute.
Ďalšie informácie o káve Kenya:
Kombinácia červenej vulkanickej pôdy, vysokých nadmorských výšok a ideálneho podnebia má rozhodujúci vplyv na ovocné, takmer šťavnaté arómy charakterizujúce tieto kávy. Vzhľadom na jej geografickú polohu na rovníku je v Keni len malý rozdiel medzi jednotlivými ročnými obdobiami.
Káva sa väčšinou predáva prostredníctvom aukcií, ktoré sa konajú týždenne počas sezóny zberu. Cena medzi kupujúcim a predávajúcim je definovaná kvalitou pohára a triedením v závislosti od veľkosti zŕn.
Kávové zrná preosievané nad 17/18 sa nazývajú „AA“ a sú najväčšie svojho druhu. Pridané „Plus“ sa vzťahuje na kvalitu spracovania a minimálne defekty. Viac zaujímavostí o káve z Kene sa dočítate tu.
Hodnotili 4 užívatelia
Výberová káva z Papuy Novej Guiney. Káva špecifickej čokoládovej chuti obohatená broskyňovými tónmi a kvetovou vôňou vo výhodnejšom kilovom balení.
Káva z Papuy Novej Guiney špecifickej čokoládovej chuti obohatená broskyňovými tónmi a kvetovou vôňou. Káva je zomletá na švajčiarskom mlynčeku značky Ditting, čo zaručuje rovnomerné časti bez…
Vychutnajte si lahodnú rovnováhu sladkosti a jemnej acidity s touto výberovou kávou z regiónu Tarrazú – jednej z najprestížnejších pestovateľských oblastí v Kostarike. Káva Costa Rica v sebe spája…