Čím je káva z Kene tak zaujímavá?

Čím je káva z Kene tak zaujímavá?
Kombinácia červenej sopečnej pôdy, vysokých nadmorských výšok a ideálnej klímy má rozhodujúci vplyv na vývoj charakteristických ovocných, takmer šťavnatých aróm, ktoré sú typické pre tieto kávy.

Naozaj dobrá kenská káva bude mať aj chuť a vôňu čiernych ríbezlí. Vzhľadom na svoju geografickú polohu na rovníku je v Keni len malý rozdiel medzi jednotlivými ročnými obdobiami.

Keňa je síce až na 22. mieste v množstve vypestovanej kávy, no kvalitou jednoznačne prekonáva mnohé iné krajiny. Aj keď Keňa susedí s Etiópiou, pestovanie kávovníka tu začalo až približne o 500 rokov neskôr, okolo roku 1893. Dnes je poľnohospodárstvo v Keni hlavným prispievateľom HDP, pričom káva je tretím najdôležitejším produktom po čaji a záhradníckych plodinách.

 
Zbieranie kavy v keni
 

V Keni existuje systém mikro farmárov, ktorí spolupracujú so spracovateľskými stanicami alebo majú v nich určitý podiel. Spracovaná káva sa potom obchoduje na burze v hlavnom meste Nairobi, kde je férovo ohodnotená, pričom kvalitnejšie kávy sa predávajú za vyššiu cenu. Tento systém motivuje farmárov, aby produkovali vyššiu kvalitu kávy.

Klasifikácia kenskej kávy je založená na veľkosti zŕn:

System triedenia kavy v Keni

E (Elephant): Tieto zrná sú veľmi veľké a často deformované. Sú zriedkavé a považujú sa za kuriozitu. Ich veľkosť a tvar sú odlišné od bežných zŕn, ale nie sú bežne dostupné na trhu.

AA: Najväčšie a najkvalitnejšie zrná s priemerom nad 7,2 mm dosahujú túto veľkosť postupným rastom vo vysokých nadmorských výškach, čo im dodáva nielen typickú kyslosť, ale aj výraznú sladkosť a šťavnatosť.

Zrná tejto kategórie sú považované za najlepšie a zvyčajne majú najlepší chuťový profil. Káva z týchto zŕn je často drahšia kvôli vysokej kvalite. 

AB: Zrná strednej veľkosti s priemerom medzi 6,8 mm a 7,2 mm. Táto trieda je kombináciou zŕn tried A a B. Je to najbežnejšia trieda kenských kávových zŕn a predstavuje dobrú kvalitu.

C: Menšie zrná s priemerom medzi 5,6 mm a 6,8 mm. Tieto zrná sú menej hodnotné a používajú sa na produkciu kávy nižšej kvality v porovnaní s AA a AB.

PB (Peaberry): Okrúhle zrná, alebo perlové, su jedinečné tým, že namiesto obvyklých dvoch zŕn sa v kávovom plode nachádza len jedno zrno. 

Približne len 5-10% všetkých kávových zŕn sú peaberry. Majú jedinečný tvar a chuťový profil a sú často považované za špeciálnu pochúťku.

TT: Menšie, plochejšie zrná, ktoré sa počas triedenia vzduchom oddelia od väčších zŕn AA a AB. 

T: Zrná zo skupiny T sú tiež vzduchom vytriedené ale zas z typu C a obsahujú aj rôzne polámané kúsky. Sú často používané v menej kvalitných kávových zmesiach alebo na miestnu spotrebu.

Naša Kenya

Zrná ktoré my nakupujeme sa zaraďujú do klasifikácie AA a na cuppingovom skóre získala až 87 bodov. Túto kávu pražíme na City +, aby si zachovala svoje ovocné chute, ale zároveň aby nebola nepríjemné kyslá.

Naša Kenya je vyváženej chuti s dominujúcimi tónmi melasy, ríbezlí, čiernych čerešní a má jemnú ovocnú kyslosť. 


Pure Way káva Kenya

Toto o našej Keni napísali zákazníci:

Recenzia Kávy Kenya od našich zákazníkov
 

Táto káva je výborná na prípravu cez rôzne alternatívne metódy a filtre, ale aj na skvelé, ovocné espresso.

 

Kenya 200g zrnkova Kenya 200g mleta Kenya 1000g zrnkova
200g zrnková 200g mletá 1000g zrnková

 

Odoslať článok známemu   Vytlačiť