Objavte Guatemalské Kávy: Tajomstvo Nadmorskej Výšky, Sopiek a Lahodných Chuťových Tónov!

Objavte Guatemalské Kávy: Tajomstvo Nadmorskej Výšky, Sopiek a Lahodných Chuťových Tónov!
Dnes vám predstavíme krajinu Guatemala a prezradíme, čím je káva z tejto krajiny výnimočná.

 

Guatemala je fascinujúca krajina s bohatou domorodou kultúrou a úžasnými prírodnými biotopmi. Najvýraznejšími črtami krajiny je 37 sopiek, z ktorých niekoľko je stále aktívnych.

 

Antigua je jednou z najstarších oblastí pestovania kávy v Guatemale a je známa produkciou jednej z najlepších káv sveta. Krásne údolie obklopujú tri sopky Agua, Acatenango a Fuego. Poskytujú nielen jedinečnú panorámu, ale tiež zabezpečujú najvýživnejšiu (sopečnú) pôdu, ktorá má veľký vplyv na chuťový profil kávy, ktorá sa tu pestuje.

 

Práve preto aj my kupujeme zrná z tejto oblast. Naša Guatemala sa pýši nádhernou kvetovou vôňou, sladkými čokoládovo-orieškovými tónmi a jemnou ovocnou aciditou. 

 

Káva Guatemala čokoládovo-orieškovej chuti

 

Krátky Historia Guatemalskej Kávy

 

Zatiaľ čo káva bola do Guatemaly zavedená v polovici 18. storočia, až v roku 1860 sa jej produkcia vážne rozbehla. Dovtedy sa rastlina používala len na okrasné účely. Keďže priemysel karmínových farbív upadal – v tom čase najväčší priemysel v Guatemale – vláda, hľadala nové priemyselné odvetvia na podporu ekonomiky.

 

Z veľkej časti vďaka miernemu podnebiu Guatemaly a priaznivým podmienkam pestovania káva túto úlohu rýchlo splnila. Prvé malé plantáže sa začali objavovať v oblastiach Amatitlan a Antigua a čoskoro začali prekvitať.

 

Inde v krajine bol však rast pomalý. Chýbal nedostatok vedomostí a moderných technológií potrebných na rýchlu expanziu. Krajina mala tiež nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, bez ktorých by sa produkcia kávy nedala rozbehnúť.

 

V priebehu rokov však krajina získala znalosti aj vybavenie potrebné na pestovanie kávy. Veľké časti Guatemaly sa ukázali ako vynikajúci kandidáti na toto pestovanie a po celej krajine sa začali objavovať rôzne odrody.

 

Keďže rast kávového priemyslu pokračoval, farmári potrebovali nejaký ústredný orgán, ktorý by pomohol organizovať a regulovať produkciu kávy. To sa zhmotnilo vo forme únie s názvom “Asociación Nacional del Café”, alebo Anacafé. Dnes je Anacafé jedinou autoritou, pokiaľ ide o guatemalskú kávu, a reguluje jej výrobu a vývoz.

 

 

Vplyv kávy na súčasnú Guatemalu je zrejmý a nepopierateľný. Hoci to malo skalnatý začiatok, káva sa teraz stala najväčším vývozným artiklom krajiny, vďaka čomu je Guatemala jedným z kľúčových svetových hráčov kávy.


 

Ako Guatemalské Prostredie Ovplyvňuje Chuť Kávy:

 

  • Nadmorská výška

Vysoké nadmorské výšky regiónov, ako je Antigua či Huehuetenango, prispievajú k jedinečnému chuťovému profilu guatemalských káv. Výšky od 1 200 do 1 800 metrov nad morom vytvárajú optimálne podmienky pre pomalú zrelosť zŕn, čo sa prejavuje v hustom a plnom chuťovom zážitku.

 

  • Bohatá Sopečná Pôda

Vulkánická pôda, dar od guatemalských sopiek, pridáva jedinečnú minerálnu bohatosť kávovým rastlinám. Táto pôda, spolu s starostlivým pestovaním, vytvára zrno s charakteristickým profilom chutí - od čokolády a korenia po živú kyslosť.

 

  • Zrážky

Rovnako ako voda podporuje všetky ostatné živé veci na rastline, je veľmi dôležitá, pokiaľ ide o rast kávovníka. Na to, aby úroda prekvitala, je potrebných 8 až 10 mesiacov v roku zrážok približne 1 500 – 2 000 metrov. Zrážky v Guatemale sú dostatočné na podporu rastu týchto kávovníka.

 

  • Kultivácia v Tieni

Mnohé plantáže v Guatemale praktizujú kultiváciu v tieni, čo znamená, že kávové rastliny sú chránené tieňom stromov. Tento prístup zabezpečuje pomalé dozrievanie plodov a vytvára tak kávu s komplexným chuťovým profilom.

 

  • Opatrný Spôsob Spracovania

Guatamalské farmy sú známe svojou starostlivosťou o spracovanie kávy, pričom veľká časť je spracovaná morkou metódou. Tento proces, pri ktorom sa odstráni dužina pred sušením, vedie k čistejším, živším kávam s výraznou kyslosťou.

 
 
Hlavné kávové regióny Antigua, Huehuetenango, San Marcos, Acatenango, Atitlán, Cobán, Nuevo Oriente, Fraijanes
Nadmorské výšky kde sa kávy pestujú 1300 - 2000 m.n.m.
Obdobie zberu December - Marec
Priemerná veľkosť plantáže 0,5 - 5,5 hektárov
Ročná produkcia (v 60kg baleniach) 3 606 000

 

Odoslať článok známemu   Vytlačiť