Pohľad do histórie a kultúry Brazílskej kávy
Dnes vám predstavíme krajinu Brazília a prezradíme, čím je káva z tejto krajiny výnimočná.
Produkcia kávy v Brazílii momentálne predstavuje približne 1/3 celosvetovej produkcie kávy, čo z nej robí najväčšieho producenta na svete. Pestuje sa odroda Arabica aj Robusta, druhá známa ako Conillon, pričom jednoznačne dominuje Arabica s rastúcim podielom cca. 80 %. Brazília je tak veľkým hráčom, že podľa ich ročnej produkcie sa odvíjajú ceny káv iných pestovateľských krajín.
História brazílskej kávy
Prvý kávovník bol vysadený v Brazílii v roku 1727 a prichádza s pomerne jedinečným príbehom. Guvernér Francúzskej Guyany moc nechcel obchodovať so semenami rastliny, a tak sa člen portugalskej armády Francisco de Melo Palheta rozhodol zvábiť jeho manželku. To sa mu podarilo a ona mu poskytla niekoľko vzoriek kávových semien, ktoré prepašoval späť do Brazílie.
Plodinám sa v brazílskom tropickom podnebí darilo a bol taký úspech, že rast cukru – ktorý bol predtým hlavným produktom vyrábaným v krajine – bol namiesto toho vytlačený za kávu. Úspech Brazílie na trhu s kávou sa ešte zrýchlil po haitskej revolúcii, kde bola väčšina francúzskych kávových plantáží spálená. Tento vývoj umožnil Brazílii uspokojiť globálny dopyt po káve a do roku 1840 sa stala zodpovednou za 40 % svetového exportu kávy.
Brazília v priebehu rokov naďalej dominovala na trhu a v 20. rokoch 20. storočia kontrolovala 80 % svetovej produkcie. Toto číslo sa v posledných rokoch znížilo, no dnes je Brazília stále vnímaná ako jeden z najväčších exportérov a producentov a káva zostáva jednou z najcennejších komodít v krajine.
Chuť brazílskej kávy
Brazílska káva má často zlú reputáciu medzi znalcami kávy, pretože si myslia, že dôraz je kladený skôr na kvantitu ako na kvalitu. To však nie je pravda. Brazília produkuje rôzne kvality káv, pričom tie najlepšie sa exportujú. Veľa káv sa dokonca zaraďuje medzi výberové kávy, pretože na cuppingovom skóre dosiahli vyše 80 bodov. Brazílska káva je známa svojou nízkou kyslosťou, a tónmi karamelu a čokolády. Ponúka intenzívnu a príjemnú chuť, ktorá je ideálna na popíjanie počas celého dňa.
Naša káva Brazil je výberová káva a na cuppingovom skóre dosiahla až 85 bodov. Prevažuje v nej čokoládovo-oriešková chuť s tónmi karamelu, ďatlí a exotickej guarany. Má veľmi jemnú citrusovú kyslosť a je pražená na stupeň Full City, takže je vhodná aj pre ľudí, ktorí kyslé kávy neobľubujú.
Brazílska kávová kultúra
Pre Brazíliu káva zohráva väčšiu úlohu ako len sociálny prvok, pre jej občanov je to ich živobytie a dôležitá súčasť rastu krajiny. Ako už bolo povedané, pitie kávy v Brazílii je stále veľkou súčasťou každodenného života a konzumuje sa vo všetkých aspektoch, či už ide o relax, oslavu alebo spoločenský život.
Káva sa v Brazílii pije pravidelne počas dňa, a to natoľko, že slovo „cafezinho“, čo znamená „malá káva“, je všeobecne vítanou frázou. Cafezinho sa počas dňa pije často a nie je nezvyčajné nájsť dávkovač kávy a kopu pohárov na miestach, ako sú čerpacie stanice a reštaurácie, kde si častokrát túto kávu môžete načapovať zdarma. Kvôli frekvencii pitia sa na to používa menej kvalitná káva v porovnaní s tou, ktorá sa vyváža do zahraničia, pretože vypiť jej také množstvo by bolo jednoducho príliš drahé.
Objednávanie kávy
Podobne ako Taliani, ani Brazílčania nerobia variácie kávy, ako je ľadové latté alebo karamelové mokka frappuccino (alebo čokoľvek, čo je najnovší kávový kokteil Starbucksu). Káva v Brazílii sa robí jednoducho a nekomplikovane.
Cafezinho vs Espresso: Nezamieňajte si cafezinho s espressom, áno, obe sú malé kávy, ale pripravujú sa inak. Pravé Cafezinho je extrémne hustý a silný nápoj. Je ešte koncentrovanejší ako espresso, veľmi sladký, bez pridaného mlieka alebo smotany. Jedinečnosť tohto nápoja spočíva z použitia špeciálnej flanelovej látky, ktorá slúži ako filter.
Mliečna káva: Ak uprednostňujete mať v káve mlieko, objednajte si „média“ alebo „café com leite“. Je to to isté, ale niektoré miesta to budú označovať ako to prvé a iné to budú nazývať ako to druhé.
Cappuccino: Väčšina kaviarní a reštaurácií bude podávať cappuccino tak, ako by sme očakávali cappuccino. Niektoré miesta však pridávajú do cappuccina čokoládu, takže možno dostanete malé sladké prekvapenie.
Čo o našej káve Brazil hovoria naši zákazníci?
Tak čo, vyskúšaš ju?